domashno pesto

Домашно песто

Пастата има специално място в сърцето и седмичното ми меню. За да съм честна- това е любимото ми ястие и не си представям някога да ми омръзне да я ям. Затова и реших първата солена рецепта, която публикувам в блога си, да бъде свързана с паста. 

Да започнем от там, че преди 6 години опитах за пръв път прясна паста и това беше абсолютния gamechanger. Има я във вид на спагети, лингуини, талиатели и какви ли още не имена, които сигурно няма да успея да напиша правилно на български. Моля ви, купете си и опитайте, ако все още не сте! Да, по- скъпо е от пакета спагети, с който сме свикнали (300 гр= 3,40 лв.), но е малко да кажа, че си заслужава. 

Любимата ми комбинация за паста е зехтин, босилек, песто, сушени домати и евентуално пармезан (често обаче мога и без него). А пестото, което виждате тук, е твърде добро, за да не бъде споделено със света… 🙂

pasta s domashno pesto

Истината е, че Стефан го направи веднъж и оттогава вече не си купуваме песто, правим си само домашно. Не следвам класическата рецепта, която е с кедрови ядки, а слагам кашу. То придава лека сладост на крайния продукт, затова и по- долу ще видите, че съветвам да си сложите сол на вкус, без да давам точен грамаж за нея. Чесънът също не го добавям в сместа, а по- скоро слагам отстрани, ако искаме. 

Песто идва от италианското pestare – намачквам, смачквам. Според оригиналната рецепта се прави в мраморен или дървен хаван, но аз нямам такъв и през 2021-ва залагам на класическия пасатор. 

Усеща се силен ядков и зехтинов вкус, освен този на босилека, и в комбинация с меката и топла паста е рай за всеки кулинарен любител.

domashno pesto

Продукти:

 • /Песто за ~ 300гр паста/ 
 • 80-90гр сурово кашу (обикновено не го накисвам преди приготвянето, ще пробвам обаче и с накиснато кашу за няколко часа)

 • 60мл екстра върджин зехтин + още малко за поливане на пастата

 • 20мл вода

 • 70-80гр босилек

 • морска сол на вкус

 • 300гр прясна паста

 МЕТОД:

 • Измийте и накъсайте на дребно листата босилек и ги сложете в пасатора. 
 • Междувременно начупете кашуто, за да е по- лесно пасирането му. Аз го правя или в чопъра за 3-4 завъртания, или в мелничка. 
 • Към босилека добавете кашуто, морската сол и зехтина. За начало сложете 80гр кашу, допълнителните 10гр ги оставете за всеки случай. 
 • Пасирайте до получаването на хомогенна смес- може да отнеме 10-15 минути. Сложете водата към средата на процеса, когато ядките, босилека и зехтина са се смесили добре. При нужда добавете и останалите 10гр кашу. 
 • В някои от пътите, в които съм го приготвяла, дори не съм слагала вода- така става с още по- яркозелен цвят. Преценете на място според възможностите на пасатора си и хомогенността на сместа. Ако уредът ви се затруднява, добавете водата. 
 • Разпределете го върху готовата паста и разбъркайте хубаво, като предварително я полеете с малко зехтин. Аз обикновено правя това в тенджера с капак, бъркам я първо с две вилици, а после затварям и я разклащам на ръка. 

Не ми вярвайте – убедете се сами! Пояснявам, че си става една тежка вечеря, особено ако комбинирате и с чаша вино. Но пък доставя радост и наслада и си струва дори и за момент да се почувстваме като в любимата Италия!

domashno pesto

Важно е и да ви кажа, че не се имам за велик готвач, който приготвя шедьоври, нито смятам, че откривам топлата вода. Затова и страницата ми тук я кръстих “Солени експерименти”- правя няколко неща, които ми се получават вкусно и си заслужават услията. Силата определно ми е в десертите и закуските, обаче си давам поле за изява и тук. 

Подобни статии

3 коментара

 1. Вили, изключително успешен е твоят “солен експеримент”, така че смело се впускай в изяви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *