джинджифилови фъдж бонбони

Джинджифилови фъдж бонбони

Реших да стартирам коледната поредица тази година с нещо бързо (трябват ви около 20 минути), лесно (просто бъркате всички съставки) и евтино като рецепта (по груба сметка около 5 лв. за 14 бр. бонбони). Всички искаме да свършим максимално много неща за ограниченото време, с което разполагаме, затова защо да не си направим сурови бонбони в обедната почивка или вечер преди лягане и да са готови на сутринта. Обичаме такива рецепти, нали? 

джинджифилови фъдж бонбони

Времето…най- ценният ресурс за всички ни в момента. Постоянно бързам, постоянно не ми стига, поставям си или непосилни, или прекалено много задачи за един ден и изпълнението им се превръща в мъчение и надпревара. Искам да направя всичко, искам да е днес, искам да напредвам, искам да действам- сякаш все неща, свързани с правенето, не толкова с това да бъда. В един момент, когато най- голямото напрежение е отминало и съм успяла да се отпусна за няколко дни, идва някаква настинка или по- лошо- грип. Тялото реагира светкавично, след като не съм обърнала внимание на ума. Те са толкова свързани и е немислимо да говорим за едното без другото. 

В моментите на разболяване осъзнавам защо е и как е дошло при мен, как съм го предизвикала и си обещавам да намаля темпото, да забавя, да не бързам, да си почивам, да не правя нищо, ако се наложи и с дни. Спазвам го за 2-3 седмици и се потапям в същото ежедневие от бележки и списъци, които допълвам и задрасквам- някакъв омагьосан кръг е. Осъзнавам положението и наистина полагам усилия да си кажа стоп, но навикът е толкова силен, че рядко успявам и просто си живея постарому. Познато ли ви е? 

Тялото и психиката ни са доказани здрави машини, които издържат на какво ли не натоварване през годините. Във времена като днешните, когато имаме наистина невероятната възможност да отделим внимание на себе си, нуждите си, интересите и желанията си, е престъпление да не го направим. Най- хубавата страна на стоенето ни вкъщи за мен е, че ще имам време да бъда – присъстваща, спокойна, почиваща си, обръщаща внимание на хобитата си, правейки неща, които харесвам. Аз се постарах да го случа и през първото затваряне тази година, но тогава бях доста стресирана и объркана и действах по списък- бързах отново да свърша всичко, за което не ми е оставало време. Сега съм по- спокойна и осъзната за това какво искам. Знаете, че често по време на почивката се раждат стойностните идеи, които понякога преобръщат живота ни. Защо да не си дадем този шанс? Още повече, че идва и Коледа, на която наистина се случват чудеса. 

Предизвиквам ви да помислим как тези 3 седмици могат да станат един ползотворен престой у дома, в който без натиск и очаквания да преоткрием себе си, близките си, интересите си или пък… кухнята си! 🙂 

джинджифилови фъдж бонбони

Връщам се на главния герой тук- сурови джинджифилови фъдж бонбони с бял шоколад и коледни подправки. Няма да ви разказвам много за тях – само смесвате всичко, разпределяте го и оставяте за една нощ във фризера. Можете да добавите ядки, да разтопите малко черен шоколад за украса отгоре или пък да сложите сушение плодове- има много идеи за разнообразяване. 

Продукти:

  • /За 14 бр. големи бонбони/ 
  • 160гр бял шоколад

  • 80мл кокосово мляко от кенче

  • 2 ч.л. джинджифил на прах => опитах и с настърган джинджифил от корен, но вкусът е твърде силен за мен

  • 1ч.л. канела

  • 1/2ч.л. индийско орехче

 МЕТОД:

  • Разтопете белия шоколад на вода баня. Аз използвам кулинарен шоколад Гайо, който е веган, а вие може да заложите на всякакъв друг с качествени съставки. 
  • Към него прибавете останалите съставки и разбъркайте. Понеже шоколадът ще е горещ, а кокосовото мляко студено, от хладилника, сместа веднага ще се сгъсти. 
  • Разпределете по 2 ч.л. от сместа във формичка за бонбони или за лед. Ако нямате, може да я разстелите в малък съд върху хартия за печене и след като замръзне, да разрежете на бонбони с желаната големина. Аз заложих на силиконова формичка и ваденето на сутринта беше трудно- някои бонбони се счупиха. 
  • Оставете готовите бонбони за 1 нощ във фризера и около 1/2 час преди ядене ги сложете в хладилника. 
джинджифилови фъдж бонбони

Комбинацията от белия шоколад и подправките е нежна и доставяща достатъчно количество сладост. Ако изберете веган вариант за шоколад, може да сложите купичка с джинджифилови фъдж бонбони на трапезата за Бъдни вечер и освен време с близките си, да си подарите малка коледна сладост. Всички я заслужаваме! 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *