пухкави палачинки с ябълка

Пухкави палачинки с ябълка

Не знам вие с какво свързвате ябълките и канелата. За мен тази комбинация си е лек преход към есента. Не ми се иска да го правя и все още живея с мисълта, че сме лято. Ранните сутрини на терасата обаче вече си изискват одеялце и дълъг ръкав… В същото време пазарите изобилстват от грозде, тиква, райски ябълки, круши- още повече знаци за есента. И нея я харесвам като сезон- всъщност, обичам всички сезони, които са ни дадени. Има си чар и уют, просто още не съм готова да пускам лятото! Има ли и други на тази вълна?

В кухнята имах останали 10-тина ябълки, които не знаех какво да правя. При това домашни, от ябълковата градина, набрани специално за мен. Признавам си, че рядко вземам ябълка ей така, за да хапна. Преди години носих брекети и за да я ям, трябваше да я обеля и нарежа на парченца- струваше ми се твърде голямо усилие за една ябълка. От тогава някак отвикнах да ги ям. В сладкиш или палачинка обаче е лесно и този проблем го няма.

пухкави палачинки с ябълка

Усетих, че не разнообразявам закуските си- свикнала съм с домашната гранола  и банановите палачинки и просто ги въртя в дните. А колко е лесно да заменя плода и брашното и да получа нов, различен вкус – специално при палачинките. Така се роди и тази рецепта- няколко останали ябълки у дома, два експеримента и 15 минути снимки.

продукти:

  • 2 яйца

  • 50гр лимецово брашно /или 4с.л./

  • 1 ябълка

  • щипка канела

МЕТОД:

  • Към яйцата добавете брашното и канелата.
  • Настържете ябълката и разбъркайте.
  • Получава се гъста смес, от която да оформите палачинки. При мен излязоха 6 броя и ви съветвам да ги направите тънки, за по- лек и приятен вкус.
  • Печете ги на тиган /може и под капак/ за по 2-3 минути от всяка страна.

След като са готови, гарнирайте със заливка по желание – аз заложих на кленов сироп. Може да пробвате с мед, някакъв тахан, сироп от агаве или любимо домашно сладко. В солена комбинация още не съм ги опитвала, не знам и дали ябълката ще се впише със сирене, примерно, но ако вие го направите- дайте знак, ще ми е интересно.

пухкави палачинки с ябълка
пухкави палачинки с ябълка

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *